Makaleler Makale ve Araştırmalar Köşe Yazıları Trabzon Liselerinden Yetişenler Kültür Derneği-Vakfı
Makale Başlığı: Trabzon Liselerinden Yetişenler Kültür Derneği-Vakfı

Trabzon Liselerinden Yetişenler Kültür Derneği-Vakfı

Yazar: Unknown • Eklenme Tarihi: 23.01.2007 • Görüntüleme: 4.170

Özet:
TLYD-V`nın 70.yıl bültenidir.

Kelimeler:


TRABZON LİSELERİNDEN YETİŞENLER KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ-VAKFI

70.YIL BÜLTENİ

Genç Cumhuriyet Atamızın önderliğinde gelişirken Anayasal kuruluşların önemli ölçüde tamamlanmasından sonra sivil toplum örgütlerinin oluşturulmaya başlandığı 1936 yılında İstanbul’da yüksek öğrenim yapmakta olan öğrencilerden oluşan bir kurul “19 Mayıs Cemiyeti”ni kurar. Mahmut Goloğlu, Mahzar Şener, İhsan Orhun, ve Yusuf Kamil Beylerden oluşan Cemiyet kurucuları, Atatürk tarafından Dolmabahçe Sarayı’nda kabul ve taltif edilirler. Derneğimizin çekirdeğini bu cemiyet oluşturur.
1946 yılında “Trabzon Liselerinden Yetişenler Cemiyeti”ne (TLYC) dönüşen Cemiyet, Trabzon’un kurtuluşu gününü gündeme getirir ve kutlamalar ilk kez Eminönü Halkevi’nde gerçekleşir. Bu törene konuşmacı olarak, Sabahattin Kundupoğlu, Mahmut Goloğlu, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Kazım İsmail Gürkan ve Şair İhsan Hamami katılırlar.
Sabahattin Kundupoğlu’nun Trabzon’a dönüşünü takip ederek 1953 yılında Cemiyetin Trabzon Şubesi kurulur.
Çalışmalarını devam ettiren Cemiyet, çok güzel bir yurt binasının hizmete sunulmasını sağlar. İstanbul Fındıkzade’de Trabzon Talebe Yurdu adıyla hizmete giren yurt halen de hizmet görmeye devam etmektedir. 1955 yılının Ekim ayında düzenlenen Üniversite Haftası’na TLYC aktif olarak katılır ve dernek salonunda iki konferans verilmesini sağlar.
Yapı ve Kredi Bankası’nın 23-24-25 Şubat 1956 tarihlerinde düzenlemiş olduğu “Halk Oyunları Festivalinde derneğimiz ekibi olan Tonya Ekibi Trabzon’u temsil hakkı kazanır. Bunun yanında İstanbul’dan gelen Maçka ekibi de birinciliği ekibimizle paylaşır. Aynı tarihlerde İstanbul’da yapılan Türkiye Birinciliği’nde ilk sırayı alır. Daha sonra ekibimizin başarıları sürekliliğini korur ve üç dünya birinciliği kazanılır.
Yine Trabzon’da yapılan kurtuluş günü kutlamalarına Mehter Takımı, Kars, Erzurum, Artvin, Kastamonu ekipleri davet edilir. Türk Sanat Müziği’nin büyük ismi Müzehher Güyer’in de bu kutlamalara katılması sağlanır.
1957 yılında Trabzon’a teşrif eden Başbakan’dan Trabzon’da bir bölge Tiyatrosu kurulması temennisinde bulunulur ve bu istek gerekli ilgiyi görür.
Ayrıca Trabzon’un fetih tarihinin tesbiti için, İstanbul ve Ankara Üniversitelerine müracaat edilir. Böylece her iki Üniversitenin de tesbit etmiş olduğu 26 Ekim tarihinin tescili, derneğimiz kanalıyla sağlanmış olur.
Udi bestekar Sayın Adem Şahin ile başlatılan Türk Musikısi çalışmalarını daha sonra Temel Şükrü Doğru ve Ahmet Selim Teymur devam ettirirler. Aynı çalışmaları şu anda Öğr. Gör. Ferruh Uzunali sürdürmektedir. Türk Musikısi çalışmalarımızda Dr. Teoman Önadlı ve Kenan Yomralıoğlu isimleri, topluluğumuzun medar – ı iftiharı olmuşlardır.
İstanbul’da bulunan dernek merkezi bir dönem ilgisiz bırakılmış, olağan genel kurul toplantılarını zamanında yapamamış, derneğin feshi ihtimali gündeme gelmiştir. Merkez’in feshine karar verilmesi halinde şubenin de feshedilecek olmasından kaygılanan Trabzon şubesi üyeleri, bu gündemle olağanüstü genel kurul toplantısı yaparak konuyu tartışmış, merkez yönetimini canlandırmak, merkezi canlı tutmak günün koşulları içerisinde olanaksız görülerek aynı adı içinde barındıran yeni bir dernek kurulması oy birliği ile kabul edilmiş ve Trabzon Liselerinden Yetişenler Kültür ve Dayanışma Derneği kurulmuştur.
Halen çalışmalarını sürdüren derneğimiz, üyelerinden ve halkımızdan gördüğü büyük destekten aldığı güvenle 1992 yılında aynı adı taşıyan vakfı kurmuştur.